αλλες εκδηλωσεις 2009-2011

Διάφορες φωτογραφίες

Από το διαδικτυακό ημερολόγιο www.365filoi.gr, μια κοινή πρωτοβουλία των εκδόσεων Καστανιώτη, του Μουσείου φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και της Postscriptum. Η φωτογραφία είναι του Βελισσάριου Βουτσά, αναρτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2010 και η λεζάντα που έγραψε για να τη συνοδεύσει, είχε ως εξής: ...Οι δυο άντρες παρατηρούσαν χαμογελαστοί. «Ίσα που προφταίνουμε», γύρισε ο Κερουάκ στο Σάλιντζερ. Άφησαν τα βιβλία τους «στο δρόμο», μπήκαν στο αμάξι και ξεχύθηκαν προς την αιωνιότητα...

Στην έκθεση βιβλίου του Ζαππείου, 12 Σεπτεμβρίου 2009

9 Μαϊου 2011 – Απονομή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Στις 9 Μαϊου 2011, έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Δυο χρόνια μετά τα «Χνότα στο Τζάμι», ξαναβραβεύτηκα, αυτή τη φορά για το «Στη Διαπασών». Η χαρά και η τιμή που νιώθω είναι ανείπωτες. Οι φωτογραφίες είναι από το βράδυ της απονομής.

Με τη Φωτεινή Στεφανίδη, Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης

Με τη Φωτεινή Φραγκούλη, περσινή βραβευθείσα με Κρατικό Βραβείο

Με τη Φωτεινή Φραγκούλη, περσινή βραβευθείσα με Κρατικό Βραβείο

Με τη Φωτεινή Φραγκούλη, περσινή βραβευθείσα με Κρατικό Βραβείο

Με τη Φωτεινή Στεφανίδη, Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης

Με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο

Με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο

Με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο

Με τη Πρόεδρο της Επιτροπής, Καθηγήτρια Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, και το μέλος της Επιτροπής, συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη

Με τη Φωτεινή Στεφανίδη

Με τους ανθρώπους των εκδόσεων Καστανιώτη

Με τη Φωτεινή Στεφανίδη και τη Φωτεινή Φραγκούλη

22-23 Μαΐου 2010 - 5ο Συνέδριο Bookcrossing

Το διήμερο 22-23 Μαΐου βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη στο 5ο Συνέδριο Bookcrossing. Μεταξύ μιας ημερίδας και ενός πολύ ενδιαφέροντος workshop όπου συγγραφείς αναλάμβαναν με τετραμελείς ομάδες να γράψουν ένα διήγημα πάνω σε μια φωτογραφία που πήραν, παρεμβλήθηκαν βόλτες, φαγητά, καφέδες, ξανά φαγητά, ξανά βόλτες και ξανά καφέδες. Πολύ ωραία κι ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά... ξεθεώθηκα...!!!

Σπύρος Παλούκης, Άρης Δημοκίδης.

Με τον Άρη Δημοκίδη και το Σπύρο Παλούκη.

Από το workshop συγγραφής διηγήματος

Από το workshop συγγραφής διηγήματος

Με το Γιάννη Παλαβό

10 Μαΐου 2010 – Βραβεία Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ»

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 απονεμήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη τα Βραβεία του Περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ για το 2010. Ήμουν για 3η συνεχόμενη φορά υποψήφιος για το «Στη Διαπασών», το οποίο και βραβεύτηκε στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για μεγάλα παιδιά. Η βαθμολογία που συγκέντρωσε ήταν 56/60. Ευχαριστώ την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων!

Kειμενάκια από τον τύπο των επόμενων ημερών

Τα βραβεία του Διαβάζω και η τελετή

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Ιούνιος 2010

Για δέκατη τέταρτη χρονιά το περιοδικό Διαβάζω οργάνωσε την τελετώ απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων «Διαβάζω». Το κλίμα στο Μουσείο Μπενάκη ήταν βαρύ, καθώς είχε προηγηθεί η δολοφονία τριών αθώων στη διάρκεια μιας μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης εναντίον των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Ο διευθυντής του περιοδικού Γ. Ν. Μπασκόζος, στην ομιλία του, απέτισε φόρο τιμής στα τρία θύματα, σημειώνοντας ότι «χρόνια μετά τις εποχές του Ντίκενς, του Μπαλζάκ, του Ντοστογιέφσκι, του Στάινμπεκ, όταν οι κοινωνικές συνθήκες καθιστούσαν την ανθρώπινη ζωή μικρής αξίας αντικείμενο, φτάσαμε στο σήμερα όπου μοίαζει τίποτα να μην έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν «οράματα» και «ιδέες» στο όνομα των οποίων καίγονται βιβλία, βιβλιοπωλεία και άνθρωποι». Δίνοντας το στίγμα της τελετής, είπε ότι «σήμερα δεν τιμούμε μόνον τους βραβευμένους αλλά όλους εκείνους τους έλληνες συγγραφείς που έχουν το κουράγιο να συνεχίζουν να γράφουν, να εμπνέονται, να ξανασκέφτονται την πραγματικότητά μας, όσο ανάποδη και σκληρή κι αν είναι»...

...Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, ενώ στην τελετή πρωταγωνιστούσε ο γάτος Μίσα, σε ένα χαριτωμένο βιντεάκι της Φραντζέσκας Ντόγκα που προανάγγειλε τις λίστες των υποψηφίων σε κάθε κατηγορία...

...Ακολούθησε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, η οποία απένειμε στον Βασίλη Παπαθεοδώρου το βραβείο λογοτεχνίας για μεγάλα παιδιά για το βιβλίο του Στη Διαπασών (Καστανιώτης). Εμφανώς συγκινημένος, ο πολυβραβευμένος Β. Παπαθεοδώρου είπε ότι θεωρεί τιμή του να είναι συνυποψήφιος με πολύ σπουδαίους συγγραφείς από το χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά...


Το Βήμα 11/5/2010
- Προτιμήθηκαν οι συγγραφείς με «παρελθόν»


Έθνος 11/5/2010
- Βραβεία με πολιτική χροιά σε βαρύ κλίμα...

Βραβεία υψηλής λογοτεχνικής αντοχής

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ
Ελευθεροτυπία 11/5/2010

Η κριτική επιτροπή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» ψήφισε, με γνώμονα την υψηλή λογοτεχνικότητα των κρινόμενων κειμένων. Χωρίς να ρισκάρει σε νέα πρόσωπα, προτίμησε τους δοκιμασμένους συγγραφείς, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι το έργο τους έχει διάρκεια.

Με τη Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής

Με τη Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής

Γιώργος Γαλάντης, Χρήστος Μπουλώτης, Κάλλια Παπαδάκη, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιάννης Μπασκόζος, Φωτεινή Στεφανίδη

Γιώργος Γαλάντης, Χρήστος Μπουλώτης, Κάλλια Παπαδάκη, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιάννης Μπασκόζος, Φωτεινή Στεφανίδη

Γιώργος Γαλάντης, Χρήστος Μπουλώτης

Με την Κάλλια Παπαδάκη, Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα

Με την Κάλλια Παπαδάκη και το Βασίλη Γκουρογιάννη

Γιώργος Γαλάντης, Χρήστος Μπουλώτης, Κάλλια Παπαδάκη

Με τον εικονογράφο Βασίλη Παπατσαρούχα

Με τον Αργύρη Καστανιώτη και τη Λέγκα Μαρκοπούλου

Με τη συνυποψήφια Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου του ΔΙΑΒΑΖΩ, Γιάννης Παπαδάκης της ΕΣΤΙΑΣ

Φιόνα Ανδρικοπούλου, Μαρία Φακίνου, Δημήτρης Ποσάντζης

Έλενα Γαλανοπούλου, Αργύρης Καστανιώτης, Λέγκα Μαρκοπούλου

Με τη Λέγκα Μαρκοπούλου

24 Απριλίου 2010 – 7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσ/νίκης

Το Σάββατο 24/4/10 πέταξα αυθημερόν για Θεσσαλονίκη, όπου το μεσημέρι έλαβα μέρος σε συζήτηση με σχολεία, μαζί με τον Πέτρο Τατσόπουλο και συντονίστρια της Άσπα Χασιώτη του ΕΚΕΒΙ, και θέμα «Κόκκινο και Μαύρο: Έρωτας και Θάνατος στην Εφηβεία». Μετά αφού σκότωσα κανονικότατα τις ώρες μου σε μεζεδοπωλεία της πόλης και στην Έκθεση, πήγα στην απονομή των βραβείων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY-Greece), όπου και ήμουν μέλος στην επιτροπή για την αξιολόγηση των νεανικών/εφηβικών βιβλίων. Το βραβείο το μοιράστηκαν η Αγγελική Δαρλάση με το «Τότε που κρύψαμε έναν Άγγελο» και η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου με το «Κρυμμένο Εργοστάσιο των Παιχνιδιών», δυο αριστουργηματικά βιβλία. Πολλά συγχαρητήρια!

Με τον Πέτρο Τατσόπουλο και την Άσπα Χασιώτη

Με τον Πέτρο Τατσόπουλο και καθηγητές/μαθητές από την Ξάνθη

Με τη Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

Με την Αγγελική Δαρλάση και τη Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου

11 Δεκεμβρίου 2009 - Βραβεία Γ.Λ.Σ.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, έγινε η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του ετήσιου διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής για το εφηβικό βιβλίο. Mεταξύ των άλλων βραβεύσαμε τη «Φωτεινή» της Τζένης Θεοφανοπούλου, ένα εξαιρετικό βιβλίο για το πώς βιώνει ένα κορίτσι το θάνατο της μητέρας του και πώς τελικά βρίσκει τη δύναμή του. Συγχαρητήρια στην Τζένη και στα λοιπά βραβευθέντα βιβλία.

Με την Τζένη Θεοφανοπούλου

Με τη Νανίνα Σακκά, πρόεδρο της Γ.Λ.Σ.

Με τη Νανίνα Σακκά και την Ελένη Πριοβόλου

26 Νοεμβρίου 2009 - 40 Χρόνια Εκδόσεις Καστανιώτη

Στις 26/11/2009 έγινε μια μικρή γιορτή στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων για τα 40 χρόνια των εκδόσεων Καστανιώτη. Οι περισσότεροι συγγραφείς ήταν εκεί, ανάμεσα σε αυτούς κι εγώ, που πριν κάποια χρόνια δε θα φανταζόμουν καν ότι θα γινόμουν μια μέρα μέλος αυτής της θαυμάσιας «οικογένειας», για την οποία νιώθω πολύ περήφανος. Θανάση, Αργύρη, Δημήτρη, Φιόνα, να είστε καλά και να γιορτάσουμε μαζί και τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Με την Ελένη Πριοβόλου (αριστερά) και τη Σοφία Μαντουβάλου (δεξιά)

Όλη η ομάδα συγγραφέων και συντελεστών των Εκδόσεων Καστανιώτη σε αναμνηστική φωτογραφία

22 Οκτωβρίου 2009 - Μια βραδιά στη Διαπασών με τους Cyanna

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009 έγινε στο Metropolis Live Stage, η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου μου «Στη Διαπασών». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη και το Metropolis. Live έπαιξαν οι Cyanna, το συγκρότημα το οποίο αναφέρεται σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου, και από τους οποίους εμπνεύστηκε αυτό το κεφάλαιο. Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές και κυρίως τους Cyanna για την τιμή που μου έκαναν να παίξουν αφιλοκερδώς.
Η όλη εκδήλωση ήταν καταπληκτική, παρά το φοβερό άγχος που είχα πριν γίνει. Με τον Πέτρο δέσαμε πάρα πολύ πάνω στη σκηνή και η όλη βραδιά κύλησε διαφορετικά από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, και πάντως εξαιρετικά άνετα, αβίαστα και χαλαρά, πράγμα που μου το επεσήμαναν σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι. Ήταν η καλύτερη εκδήλωση που έχω κάνει ποτέ, ειδικά γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό. Μακάρι και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις μου, από δω και στο εξής, να μοιάζουν ως προς τον ενθουσιασμό και την πρωτοτυπία, με αυτήν.

Με τον Πέτρο Κουμπλή

Με τον Αργύρη Καστανιώτη και τον Πέτρο Κουμπλή

Οι Cyanna επί σκηνής στο live

Με τους Cyanna

Με τους Cyanna