αλλες εκδηλωσεις 1996-2009

31 Μαΐου 2009 - Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής Δήμου Δάφνης

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2009 έγινε η απονομή των βραβείων στους συμμετέχοντες του Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής του Δήμου Δάφνης. Η όλη ιδέα υλοποιήθηκε χάρις στην επίμονη προσπάθεια της προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Δάφνης κυρίας Ματίνας Πισσιμίση, η οποία ακούραστα γύρναγε τα σχολεία και εμψύχωνε τα παιδιά για να λάβουν μέρος. Ο διαγωνισμός βασίστηκε στο μυθιστόρημά μου «Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας» και έλαβαν μέρος 72 μαθητές από 9 σχολεία της περιοχής. Το μεγάλο βραβείο (ένα laptop) κέρδισε ο Μωχάμεντ Μουσταφά, μαθητής της 6ης Δημοτικού, του 9ου δημοτικού σχολείου, συριακής καταγωγής, ο οποίος έγραψε δύο υπέροχα κείμενα. Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Δάφνης κύριος Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η συγγραφέας κυρία Χριστίνα Κόλλια, δημοτικοί σύμβουλοι, γονείς, δάσκαλοι και πολλά παιδιά.

Με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια

Με την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης Ματίνα Πισσιμίση και τη Χριστίνα Κόλλια

Με την υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δάφνης Ματίνα Πισσιμίση και τη Χριστίνα Κόλλια

Με το νικητή του διαγωνισμού Μωχάμετ Μουσταφά και το Δήμαρχο Δάφνης Μιχάλη Σταυριανουδάκη

Με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια

Με το Δήμαρχο Δάφνης Μιχάλη Σταυριανουδάκη

18 Μαΐου 2009 - Παρουσίαση του Bebook στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 18 Μαΐου 2009, οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν την πρώτη μηχανή ηλεκτρονικής ανάγνωσης στην Ελλάδα, το Bebook. Οχτώ έλληνες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους κι εγώ, προσέφεραν από ένα βιβλίο τους, να ενσωματωθεί στη συσκευή. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που συμμετέχω σε αυτή την κίνηση.

Περισσότερα για το Bebook θα διαβάσετε στα κειμενάκια από τον τύπο.

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ - Τεύχος Ιουνίου 2009

Και τώρα Bebook

Οι εκδόσεις Καστανιώτη, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Στυλιανό Κατέχη, ξεκινούν τα διάθεση του Bebook στα βιβλιοπωλεία. Είναι μια μικρή συσκευή, πανάλαφρη. Που περιέχει ψηφιακά βιβλία. Τα πρώτα οχτώ βιβλία οι εκδόσεις τα προσφέρουν δωρεάν και είναι παλιότερα μυθιστορήματα των: Ντόρας Γιαννακοπούλου (Έρως μετ’ εμποδίων), Στέφανου Δάνδολου (Νέρων), Λένας Διβάνη (Εργαζόμενο Κορίτσι), Ιωάννας Μπουραζοπούλου (Το μπουντουάρ του Ναδίρ), Βασίλη Παπαθεοδώρου (Οι εννέα καίσαρες, παιδικό), Αλέξη Σταμάτη (Οδός Θησέως), Ευγενίας Φακίνου (Έρως, Θέρος, Πόλεμος) και Λένου Χρηστίδη (Ψυχ). Το φθινόπωρο θα τεθούν σε κυκλοφορία και προς πώληση και τα πρώτα ψηφιακά βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη.

Χρειάζονται κίνητρα

Το πείραμα του Bebook είναι γοητευτικό. Φυσικά και κατά πρώτο λόγο απευθύνεται σε γκατζετάκηδες. Αλλά αυτοί δεν ξέρω πόσο «ισχυροί» αναγνώστες είναι. Οπωσδήποτε αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν κίνητρα για να το αγοράσει κάποιος. Φθηνότερο βιβλίο; Ίσως. Ένα κίνητρο για τους παλιότερους αναγνώστες θα ήταν να δίνονται μαζί με το Bebook σειρά κειμένων της ελληνικής και παγκόσμιας γραμματείας που δυσκολεύονται να βρουν ή είναι αρκετά ακριβά για να τα αγοράσουν. Να υπάρχουν επιστημονικά κείμενα κατά κλάδους ενδιαφερόντων (μηχανικοί, τεχνικοί, ιατροί, νομικοί) που να προσφέρονται αρχικά δωρεάν κι αργότερα με ένα μικρό ποσό. Έτσι θα καταφέρεια να μπει στη ζωή μας...

Bebook για όλους!

Πολύ ωραίο το Bebook που παρουσίασαν οι εκδόσεις Καστανιώτη την περασμένη εβδομάδα. Ομολογώ ότι όλοι οι δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε εκεί ζηλέψαμε πολύ τους συγγραφείς που έφυγαν καταχαρούμενοι με την πρώτη μηχανή ανάγνωσης ανά χείρας. Δεν θέλω να πω τίποτα, μόνο που: Θανάση, η γιορτή μου είναι στις 11 Ιουλίου...

19 Μαΐου

Κι ενώ στον πεζόδρομο της Ερμού απλωνόταν η βιβλιοπαραγωγή των ελλήνων εκδοτών, στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάστηκε η πρώτη μηχανή ανάγνωσης που διαβάζει και ελληνικά βιβλία. Το Bebook. Ο Αργύρης και ο Θανάσης Καστανιώτης αποφάσισαν να λανσάρουν στην ελληνική αγορά κάτι που ίσως σε λίγα χρόνια να είναι στα χέρια πολλών. Οχτώ έλληνες συγγραφείς (Ντόρα Γιαννακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Λένα Διβάνη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αλέξης Σταμάτης, Ευγενία Φακίνου και Λένος Χρηστίδης) πρόσφεραν ένα από τα βιβλία τους. Έτσι, οι πρώτοι αγοραστές του ηλεκτρονικού βιβλίου, που στοιχίζει 330 ευρώ, θ’ αγοράσουν ταυτόχρονα και 8 βιβλία δωρεάς. Άλλωστε χωράει ακόμα 992 βιβλία! Καλή προσφορά!!!

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
ΣΤΑ... ΡΑΦΙΑ
Δεκάδες βιβλία και στα κινητά μας

Του Μανώλη Πιμπλή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 19 Μαΐου 2009, ΤΑ ΝΕΑ

Οκτώ βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων θα περιλαμβάνει (δωρεάν) το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο ΒeΒook, που θα διαβάζονται και από τα κινητά τηλέφωνα
«Η παλιά γενιά βιβλιόφιλων δεν προλαβαίνει να αλλάξει. Στη νέα γενιά όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν ραγδαία γιατί το μέσο αυτό είναι φιλικό», λέει η Λένα Διβάνη, μιλώντας για την είσοδο του βιβλίου στην ηλεκτρονική εποχή. Το μυθιστόρημά της «Εργαζόμενο αγόρι», μαζί με επτά ακόμη μυθιστορήματα συγγραφέων των Εκδόσεων Καστανιώτη, θα περιλαμβάνεται από την επόμενη εβδομάδα στο περιεχόμενο του ΒeΒook, μιας νέας ηλεκτρονικής συσκευής ανάγνωσης (e-book), που θα μπορεί να αγοράζει κανείς από τα βιβλιοπωλεία.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι το μέλλον», συνεχίζει η Λένα Διβάνη. «Η πειρατεία θα μπει, βέβαια, και αυτή στη ζωή μας. Αλλά το αντίβαρο θα είναι η διάδοση του βιβλίου».

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με τη σύμφωνη γνώμη οκτώ συγγραφέων τους, παραχώρησαν δωρεάν ισάριθμα βιβλία τους- όχι τα πιο πρόσφατα- προκειμένου το πρώτο αυτό e-book που διατίθεται στην ελληνική αγορά- σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα- να μπορεί να διαθέτει περιεχόμενο προς ανάγνωση. Τα βιβλία αυτά θα διατίθενται δωρεάν και από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου, σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone, iΡod Τouch και iΡhone.

Τα βιβλία που θα περιέχονται στη συσκευή είναι: «Έρως μετ΄ εμποδίων» (Ντόρα Γιαννακοπούλου), «Νέρων. Εγώ ένας θεός» (Στέφανος Δάνδολος), «Εργαζόμενο αγόρι» (Λένα Διβάνη), «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ» (Ιωάννα Μπουραζοπούλου), «Οι Εννέα Καίσαρες» (Βασίλης Παπαθεοδώρου), «Οδός Θησέως» (Αλέξης Σταμάτης), «Έρως, Θέρος, Πόλεμος» (Ευγενία Φακίνου), «Ψυχ» (Λένος Χρηστίδης). Ο αγοραστής της συσκευής (κοστίζει 329 ευρώ) θα πληρώνει την αξία της χωρίς επιβάρυνση για τα βιβλία αυτά, το σύνολο της αξίας των οποίων ανέρχεται σε 126 ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο, πάντως, και τα νέα βιβλία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου θα διατίθενται και ηλεκτρονικά, χωρίς ακόμη να ανακοινώνεται κάτι για την τιμή.
Τα συγκεκριμένα βιβλία ο αγοραστής θα τα παίρνει ενσωματωμένα στη συσκευή, στο μέλλον όμως θα αγοράζει το ηλεκτρονικό περιεχόμενο κατεβάζοντάς το στον υπολογιστή του και από εκεί, μέσω θύρας USΒ (που μπορεί να αποθηκεύει μέχρι και 1.000 βιβλία) θα μπορεί να το διαβάζει στην ηλεκτρονική συσκευή.
Ο Αργύρης Καστανιώτης, των ομώνυμων εκδόσεων, σημειώνει ότι «οι οθόνες των συσκευών αυτών δεν είναι οπίσθιου φωτισμού, όπως των κομπιούτερ, αλλά χρησιμοποιούν το φυσικό φως, δίνουν αίσθηση χαρτιού και δεν κουράζουν».
«Μέχρι πέρυσι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων παγκοσμίως αντιπροσώπευαν το 1% του συνόλου των πωλήσεων», λέει ο εισαγωγέας του ΒeΒook, Στέλιος Κατέχης. «Ήδη όμως αρχίζει μεγάλη αύξηση. Στην Ολλανδία προβλέπουν ότι σε πέντε χρόνια, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα διαθέτει συσκευή e-reader».
«Τα 1.000 βιβλία σε 1 είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των συσκευών. Παραμένει, βέβαια, το ερώτημα, αν μια τέτοια συσκευή μπορείς να την πετάξεις στην άμμο ή να τη βρέξεις και να μη χαλάσει», λέει ο συγγραφέας Λένος Χρηστίδης.
«Οι αλλαγές έχουν αρχίσει από καιρό», λέει η Ιωάννα Μπουραζοπούλου. «Προσωπικά έγραφα για δέκα χρόνια χειρόγραφα. Το να φύγω από τις μουτζούρες και να έχω τη σκέψη μου καθαρή μπροστά μου, όπως και το να γράφω με την ταχύτητα, σχεδόν, που σκέφτομαι, αποτέλεσε τρομερή αλλαγή. Επίσης η πρόσβαση στους θησαυρούς αλλά και στα σκουπίδια του Διαδικτύου άλλαξε την έμπνευση. Άρα η αλλαγή από τη μεριά του συγγραφέαέχει ήδη συντελεστεί εδώ και χρόνια», προσθέτει.

«Για τους νέους μπορεί και να είναι ερέθισμα για ανάγνωση», λέει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. «Δεν είμαι τεχνοφοβικός. Τη νέα κατάσταση πρέπει να τη δούμε ως ευκαιρία», λέει ο Αλέξης Σταμάτης. Και ο Στέφανος Δάνδολος: «Για εμάς τους φετιχιστές είναι κάτι ξένο. Αλλά μπορεί να αγγίξει πολύ κόσμο».

BeBook: χίλια βιβλία σε ένα

Της Όλγα Σελλά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 19 Μαΐου 2009, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η συσκευή ανάγνωσης, από τον «Καστανιώτη», κοστίζει 330 ευρώ και ζυγίζει όσο ένα μέτριο βιβλίο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Ηρθαν ως συγγραφείς του έντυπου βιβλίου και έφυγαν όλοι με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που είχε και τα δικά τους βιβλία μέσα. Οκτώ συγγραφείς των εκδόσεων «Καστανιώτης» (Ντόρα Γιαννακοπούλου, Στέφ. Δάνδολος, Λένα Διβάνη, Ιω. Μπουραζοπούλου, Βασ. Παπαθεοδώρου, Αλ. Σταμάτης, Ευγ. Φακίνου, Λένος Χρηστίδης) παραχώρησαν ισάριθμα βιβλία τους ως δώρο στους αναγνώστες που θα αγοράσουν, τις επόμενες μέρες από τα βιβλιοπωλεία, τη συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων BeBook. Κι ενώ τόσο καιρό ακούμε και διαβάζουμε για τις μηχανές ανάγνωσης που αρχίζουν να κυκλοφορούν διεθνώς, χθες το μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη, μπορέσαμε να τις δούμε, να τις κρατήσουμε στα χέρια μας, να τις «ξεφυλλίσουμε» με τον τρόπο της τεχνολογίας.
Ο Αργύρης Καστανιώτης παρουσίασε μια σύντομη ιστορία του ψηφιακού βιβλίου, από το 1996 μέχρι σήμερα, και ο κ. Κατέχης, εισαγωγέας του BeBook, μας ξενάγησε στη λειτουργία της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Βασικό πρώτο στοίχημα των συσκευών ανάγνωσης είναι το φως της οθόνης να μην έρχεται από μέσα, αλλά από το περιβάλλον, ώστε να μην κουράζεται η όραση. Ο κ. Κατέχης φυσικά παραδέχτηκε ότι ακόμα οι πωλήσεις των ψηφιακών βιβλίων είναι χαμηλές και διεθνώς (γύρω στο 1%). Οσο για την Ελλάδα, απλώς δεν υπάρχουν μέχρι τώρα.
Το BeBook στοιχίζει 330 ευρώ και από το φθινόπωρο κι άλλα βιβλία των εκδόσεων θα ψηφιοποιούνται και θα «κατεβαίνουν» σε αυτό. Εχει βάρος όσο ένα μέτριο βιβλίο και χωράει σε ψηφιακή μορφή 1.000 βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πράγματι στα πρώτα βήματα ενός gatzet που ίσως τα επόμενα χρόνια να έχει τη διάδοση και τη χρήση των σημερινών κινητών και των ipod. Γι’ αυτό και για πολλά θέματα υπάρχει σκεπτικισμός, όπως για το αν θα είναι ίδια η τιμή του ψηφιακού και του έντυπου ίδιου βιβλίου.
Οσο για τα σχόλια των συγγραφέων: «Η ψηφιακή τεχνολογία έχει ήδη επηρεάσει τους συγγραφείς στη διαδικασία γραφής. Η πρόσβαση που μου δίνει άλλαξε την έμπνευσή μου. Τώρα αλλάζει κι από την άλλη μεριά, του αναγνώστη», λέει η Ιω. Μπουραζοπούλου. «Θα δυσκολευόμουν να το χρησιμοποιήσω, αλλά αισιοδοξώ γιατί πιστεύω ότι οι νεότερες θα διαβάσουν και κλασικά έργα», δηλώνει ο Βασ. Παπαθεοδώρου.
«Το θετικό είναι τα χίλια βιβλία σε ένα. Είναι το αντίστοιχο του ipod. Το βιβλίο βέβαια μπορείς να το παρατήσεις στην άμμο, να το πετάξεις, να το τσαλακώσεις. Αυτό δεν ξέρουμε ακόμα πώς αντιδρά», λέει με χιούμορ ο Λένος Χρηστίδης. «Μου φαίνεται καταπληκτικό, με βοηθάει στη δουλειά μου. Η νέα γενιά που είναι εξοικειωμένη με την οθόνη θα μπορέσει μέσω του BeBook να διαβάσει πολλά βιβλία», συμπληρώνει η Λένα Διβάνη.
Οι πρώτοι χρήστες του BeBook ήταν οι οκτώ συγγραφείς. Εμείς θα περιμένουμε τις εντυπώσεις τους.

Λένος Χρηστίδης, Αργύρης Καστανιώτης, εγώ και ο Αλέξης Σταμάτης

Από την παρουσίαση του Bebook

Από την παρουσίαση του Bebook

Από την παρουσίαση του Bebook

Αλέξης Σταμάτης, Λένα Διβάνη, Στέφανος Δάνδολος, Ιωάννα Μπουραζοπούλου κι εγώ

Εγώ, Αλέξης Σταμάτης, Λένα Διβάνη, Στέφανος Δάνδολος, Ιωάννα Μπουραζοπούλου και Θανάσης Καστανιώτης

Εγώ, Αλέξης Σταμάτης, Λένα Διβάνη, Στέφανος Δάνδολος, Ιωάννα Μπουραζοπούλου και Θανάσης Καστανιώτης

16 Μαΐου 2009 - Διαγωνισμός Δημιουργική Γραφής Γερμανικής Σχολής Αθηνών (DSA)

Όταν μου προτάθηκε να είμαι στην κριτική επιτροπή που θα διάβαζε, έκρινε και βράβευε τα διηγήματα ελλήνων και γερμανών μαθητών, ένιωσα τεράστια χαρά. Η Γερμανική Σχολή για μένα σημαίνει πολλά και πάντα θα βρίσκω αφορμές για να την επισκέπτομαι. Είναι κατά κάποιο τρόπο το …σπίτι μου. Εκτός αυτού η κριτική επιτροπή ήταν εκλεκτότατη, όπως θα διαβάσετε και στο κείμενο, η Αγγελική Κανελλακοπούλου που είναι γυμνασιάρχης, ήταν συμμαθήτριά μου, όλες δηλαδή οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Τέλος στην τελετή βράβευσης χάρηκα απίστευτα με τις αντιδράσεις και τις εκδηλώσεις των παιδιών που βραβεύτηκαν. Μπράβο τους!

Kειμενάκι από τα βραβεία του περιοδικού "Διαβάζω"

Τα Βραβεία στη Γερμανική Σχολή Αθηνών

Στις 16 Μαΐου απονεμήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών οι διακρίσεις για το διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης, ο οποίος απευθυνόταν σε μαθητές των γερμανικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή, διαπίστωσε ότι όλα τα κείμενα ήταν γραμμένα σε στρωτή γλώσσα, χωρίς εκφραστικά λάθη ή νοηματικές ασυνέχειες, ενώ έκρινε ως πολύ καλό το λεξιλογικό επίπεδο και τη δομή των γραπτών. Βρήκε ενδιαφέρουσα τη διαφορά στη θεματολογία μεταξύ ελλήνων και γερμανών μαθητών, με τους πρώτους να δίνουν έμφαση σε πιο κοινωνικά θέματα, ενώ τους δεύτερους να προτιμούν πιο παραμυθική θεματολογία. Απένειμε διακρίσεις σε έργα με χιούμορ ή με την απαιτούμενη παιδικότητα, έργα που απέφευγαν τα κλισέ και το μιμητισμό, καθώς και σε γραπτά που φανέρωναν τόλμη στην επιλογή και το χειρισμό του θέματος. Κυρίως επιβραβεύτηκαν εκείνες οι προσπάθειες που, πέρα από τις φυσιολογικές αδυναμίες τους, άφηναν υποσχέσεις για το μέλλον.

Οι βραβευμένοι είναι:

Δημοτικό
Thamnopoulou Mariam, "Die schreckliche Entfuehrung" (5A), Pissas Karl-Philipp, "Die verschollene Insel" (5A), Irene Danae Diamantis, "Mina’s langer Weg nach Hause" (6A), Odysseas Vavourakis, "Intelligence-Cruise" (6D)

Γυμνάσιο
Lukia Nikoloudis, "Keine Zeit" (9D), Ασλάνη Ιωάννα, "Μη σ’ αξιώσει ο Θεός" (9Α), Κάλλη Δουρή, "Με ορθάνοιχτα μάτια"(7Α), Ισμήνη Γερμανίδη, "Ποτάμι, πάρε με" (8D), Γεωργακάκης Αντώνης, "Ένας ασήμαντος έρωτας" (7C), Αλέξανδρος Βολχάουπτ, "Το παράπονο του Αλέξανδρου" (7C)

Λύκειο
Αριάδνη Πολυχρονίου, "Αδιέξοδο κανένα" (10B), Θανάσης Κυρίτσης, "Η μάσκα του γητευτή" (10B), Παπαδημητρίου Παναγιώτης, "Το Όνειρο" (11C)

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Πέτρο Μάρκαρη, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Λένα Κιτσοπούλου, Έλενα Καρακούλη, Γιάννη Ν. Μπασκόζο, Βασίλη Παπαθεοδώρου.

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ
Ιούνιος 2009


13 Μαΐου 2009 - Εκδήλωση στον ΙΑΝΟ για τα «Χνότα στο Τζάμι»

Στις 13 Μαΐου 2009 έγινε εκδήλωση στον Ιανό για την παρουσίαση του βιβλίου «Χνότα στο Τζάμι». Κύριοι ομιλητές ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ενώ αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Γιασεμί Κηλαϊδόνη. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την τιμή που μου έκαναν να μα παρουσιάσουν και να μιλήσουν με τόσο όμορφα λόγια για το βιβλίο. Ευχαριστώ επίσης και όλους εκείνους που με τίμησαν με την παρουσία τους. Δεν ήταν βέβαια πάρα πολλοί, καμιά πενηνταριά άτομα, αλλά δημιουργήθηκε μια πολύ ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα και η βραδιά κύλησε ευχάριστα και ξεκούραστα.







4 Απριλίου 2009 - Εκδήλωση στο Δήμο Δικαίου Κω

Στις 4 Απριλίου 2009 ήμουν προσκεκλημένος του Δήμου Δικαίου Κω, στα πλαίσια της οργάνωσης «ΕΑΡΙΝΑ ΔΙΚΑΙΑ 2009» όπου και μίλησα στο Πνευματικό του Κέντρο, μία σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων. Μαζί μου είχε προσκληθεί και η συνάδελφος και φίλη πλέον Χριστίνα Κόλλια. Η αλήθεια είναι ότι την εκδήλωση τη χάρηκα, διότι έγινε μια ελεύθερη κουβέντα, χωρίς υπεκφυγές, γύρω από τη λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα και ειδικότερα την παιδική λογοτεχνία. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δικαίου κ. Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, η αντιδήμαρχος κ. Σέβη Βλάχου, η οποία και διοργάνωσε την εκδήλωση ενώ αποσπάσματα διάβασε η θεατρολόγος κ. Βαρβάρα Βουγιουκλή. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Πυλίου κ. Νίκος Βλάχος, ο διευθυντής Γυμνασίου Ζηναρίου κ. Γιάννης Κρητικός, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, μαθητές.

 

Με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια

Με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια, την αντιδήμαρχο κ. Σέβη Βλάχου και τη θεατρολόγο κ. Βαρβάρα Βουγιουκλή

Με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια, την αντιδήμαρχο κ. Σέβη Βλάχου και τη θεατρολόγο κ. Βαρβάρα Βουγιουκλή

Με τη συγγραφέα Χριστίνα Κόλλια, την αντιδήμαρχο κ. Σέβη Βλάχου και τη θεατρολόγο κ. Βαρβάρα Βουγιουκλή

Με το Δήμαρχο Δικαίου κ. Μιχάλη Χατζηκαλύμνιο

2 Απριλίου 2009 - Βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Στις 2 Απριλίου 2009, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, έγινε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ibby Greece) στο Γκάζι η ετήσια γιορτή και απονομή βραβείων στα καλύτερα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς. «Το Μεγάλο Ταξίδι της Κινέζικης Πάπιας» μοιράστηκε το βραβείο καλύτερου βιβλίου για παιδιά μέσης ηλικίας με το βιβλίο «Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος» του Αλέξη Σταμάτη.

Με το Δημήτρη Ποσάντζη των Εκδόσεων Καστανιώτη και τον Αλέξη Σταμάτη

Με την Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέα και αθλοθέτη του Βραβείου

Με την Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέα και αθλοθέτη του Βραβείου

Με την Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέα και αθλοθέτη του Βραβείου

Με την Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέα και αθλοθέτη του Βραβείου

Στο βήμα. Στο βάθος η Μαρία Κουρκουμέλη, μέλος της επιτροπής

15 Μαρτίου 2009 - Απονομή Κρατικών Βραβείων 2008

Στις 15/3/2009 έγινε η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας έτους 2008. Στην κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου βραβεύτηκαν το «Χνότα στο Τζάμι» και «Η Σπηλιά της Γοργόνας» της Λίτσας Ψαραύτη. Τα Κρατικά Βραβεία είναι τα σημαντικότερα ελληνικά βραβεία, είμαι πολύ ευτυχισμένος για την τιμή που μου έγινε. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι και η τελετή απονομής μου άφησε την ίδια γεύση. Μάλλον άβολα με έκανε να νιώσω, το γιατί θα το διαβάσετε στα κειμενάκια από τον τύπο που ακολουθούν. Τέλος πάντων! Θεώρησα πάντως ότι το βραβείο έπρεπε να το αφιερώσω στον Αλέξη Γρηγορόπουλο, στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και στο Γιάννη Πανούση, θύματα βίας, αθώους που είτε είπαν ευθαρσώς τη γνώμη τους είτε βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Αυτό άρεσε σε πολλούς στην αίθουσα, που χειροκρότησαν έντονα. Μερικοί μου έδωσαν μετά την τελετή συγχαρητήρια για τη θέση μου. Σε άλλους βέβαια δεν άρεσε, επειδή θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε παρόμοιες τελετές. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη θέση που πήρα, επειδή τη βρίσκω συνεπή με το αναγνωστικό κοινό για το οποίο γράφω, με το βιβλίο μου και με εμένα. Και εν τέλει όταν μιλάμε για συγγραφείς και λογοτέχνες, για ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων γενικότερα, που πρέπει να εκφράζουν τη γνώμη τους, κάτι τέτοιο δεν εννοούμε;

Kειμενάκια από τον τύπο των επόμενων ημερών

Με τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τη Λίτσα Ψαραύτη

Με τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τη Λίτσα Ψαραύτη

Με τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τη Λίτσα Ψαραύτη



12 Ιανουαρίου 2009 - Απονομή Βραβείων 50ου διαγωνισμού Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Στις 12 Ιανουαρίου 2009 έγινε στο Αρσάκειο Ψυχικού η απονομή των βραβείων του 50ου Διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έλαβα μέρος με μυθιστόρημα, που έχει τον προσωρινό τίτλο «33 Τραγούδια» (33 Tracks) και πήρα εύφημη μνεία στην κατηγορία μυθιστορήματος με θέμα που να σχετίζεται με τη μουσική. Είναι και η τελευταία φορά που λαμβάνω μέρος στο διαγωνισμό, καθώς τόσο η «Σχολική Παράσταση» όσο και το «Άλφα» έχουν διακριθεί, συνεπώς και βάσει καταστατικού δεν έχω το δικαίωμα να ξανασυμμετάσχω. Έτσι, η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά φορτισμένη συγκινησιακά, καθώς από τη Γ.Λ.Σ. έχω ξεκινήσει. Επιπλέον ήταν η βραδιά όπου όλοι είπαμε ένα αντίο στην Αγγελική Βαρελλά, ως πρόεδρο του θεσμού. Η κυρία Βαρελλά, βγήκε σε «εθελουσία», αλλά θα συνεχίσει πάντα, ως επίτιμος πρόεδρος, αλλά και ψυχή του θεσμού, να μας παρακολουθεί. Χίλιες ευχές λοιπόν, τόσο σε αυτήν, όσο και στην κυρία Νανίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, τη νέα πρόεδρο.
Οι φωτογραφίες είναι όλες από τη βραδιά.







12 Μαΐου 2008 - Βραβεία Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ»

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2008 απονεμήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη τα βραβεία του Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ» για το 2008. Tο «Χνότα στο Τζάμι» πήρε το βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 50/50.
Οι φωτογραφίες είναι από την απονομή και τα κειμενάκια από τον τύπο των επόμενων ημερών.


Με την πρόεδρο της κριτική επιτροπής Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά την απονομή

Με την πρόεδρο της κριτική επιτροπής Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατά την απονομή

(Photo VPA)

Οι βραβευμένοι και οι συντελεστές εκείνης της βραδιάς: Παύλος Τσίμας, παρουσιαστής, Βασιλική Νευροκοπλή (εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο), Γιώργος Παναγιωτίδης (Μυθιστόρημα), εγώ, Κατερίνα Ηλιοπούλου (Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας), Γιάννης Μπασκόζος (Διευθυντής του «ΔΙΑΒΑΖΩ), Νικόλας Ανδρικόπουλος (Εικονογράφηση Παιδικού Βιβλίου), Δημήτριος Παπαδήμας (Εκδότης-Τιμητικό Βραβείο), Γιώργος Γαλάντης (Διευθυντής του «ΔΙΑΒΑΖΩ)

Με το Γιώργο Παναγιωτίδη, την Κατερίνα Ηλιοπούλου και το Γιάννη Μπασκόζο

Πάλι οι βραβευμένοι και οι συντελεστές εκείνης της βραδιάς: Παύλος Τσίμας, παρουσιαστής, Βασιλική Νευροκοπλή (εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο), Γιώργος Παναγιωτίδης (Μυθιστόρημα), εγώ, Κατερίνα Ηλιοπούλου (Πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας), Γιάννης Μπασκόζος (Διευθυντής του «ΔΙΑΒΑΖΩ), Νικόλας Ανδρικόπουλος (Εικονογράφηση Παιδικού Βιβλίου), Δημήτριος Παπαδήμας (Εκδότης-Τιμητικό Βραβείο), Γιώργος Γαλάντης (Διευθυντής του «ΔΙΑΒΑΖΩ). (Photo VPA)

Με τη Βασιλική Νευροκοπλή, το Γιώργο Παναγιωτίδη, την Κατερίνα Ηλιοπούλου και το Γιάννη Μπασκόζο. (Photo VPA)

Με το Γιώργο Παναγιωτίδη, την Κατερίνα Ηλιοπούλου, το Γιάννη Μπασκόζο και το Νικόλα Ανδρικόπουλο

Με τη Σιλβάνα Ράπτη, τη Μαρία Δαμανάκη και τον Παύλο Τσίμα. (Photo VPA)

Με την υπεύθυνη εκδόσεων παιδικού τμήματος του ΚΕΔΡΟΥ, Αριάδνη Μοσχονά

Με τους συντελεστές του ΚΕΔΡΟΥ, Αριάδνη Μοσχονά (Παιδικό τμήμα), Παναγιώτη Βλάχο (Ελληνική Λογοτεχνία) και Βαγγέλη Παπαθανασόπουλου (Ιδιοκτήτη-Διευθυντή του ΚΕΔΡΟΥ)

2 Απριλίου 2008 - Βραβεία του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου

Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ελληνικό παράρτημα της IBBY, απένειμε τα ετήσια βραβεία του την Τετάρτη 2 Απριλίου, στη Στοά του Βιβλίου. Το «Χνότα στο Τζάμι» απέσπασε έπαινο στην κατηγορία εφηβικού βιβλίου.

Με την πρόεδρο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Με το βραβευμένο εικονογράφο Βασίλη Παπατσαρούχα και τον αντιπρόεδρο (και νυν πρόεδρο) του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλο

11 Δεκεμβρίου 1998 - Απονομή Βραβείων 40ου Διαγωνισμού Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1998 έγινε στη Στοά του Βιβλίου η δεύτερη απονομή, στην οποία συμμετείχα. Το «Άλφα» κέρδισε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος. Από το 1996 και την πρώτη μου συμμετοχή, μέχρι το 2000 δεν είχε εκδοθεί τίποτα δικό μου. Είχα απογοητευθεί θεωρώντας ότι αν όλα κινούνται σε τόσο αργούς ρυθμούς, δεν θα είχα πια όρεξη και κουράγιο για το μέλλον. Η βράβευση αυτή μου έδωσε θάρρος να συνεχίσω. Είχα υποβάλλει και το «Μήνυμα», αλλά δε διακρίθηκε. Παρόλα αυτά θα πέρναγαν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι να ξαναγράψω (τους «Εννέα Καίσαρες»). Φαίνεται ότι όλα θέλουν τον καιρό τους...

Με την κυρία Βαγγελάτου των εκδόσεων Φυτράκης

11 Δεκεμβρίου 1996 - Απονομή Βραβείων 38ου Διαγωνισμού Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Έτσι κάπως άρχισαν όλα...
Στις 11 Δεκεμβρίου 1996 το χειρόγραφό μου με τίτλο «Σχολική Παράσταση» πήρε Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Τυχαία είχα μάθει για το διαγωνισμό και πιέζοντας κάπως τον εαυτό μου στρώθηκα να γράψω. Δεν είχα ξανασχοληθεί με το παιδικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα για ενήλικες που είχα γράψει το 1995, απορρίφθηκε από τους πάντες. Ούτε ήξερα κάτι για τη Γ.Λ.Σ. δεν είχα ξανακούσει γι’ αυτόν το θεσμό, ούτε βέβαια γνώριζα τα μέλη του. Πήγα δηλαδή εντελώς στα τυφλά. Και όταν κάποιες μέρες πριν από την απονομή με είχε πάρει τηλέφωνο η κυρία Βαρελλά για να μου αναγγείλει τη διάκριση, θυμάμαι το πόσο είχα συγκινηθεί και το πόσο έτρεμα όταν έκλεισα το τηλέφωνο. Αν και είχα πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου, η αρχή είχε γίνει για μένα. Ένιωθα περήφανος, σαν να είχα κερδίσει Νόμπελ. Κάποιοι είχαν διαβάσει κείμενό μου και τους είχε αρέσει. Τι περισσότερο να θέλω;