Την Κυριακή 31 Μαΐου 2009 έγινε η απονομή των βραβείων στους συμμετέχοντες του Διαγωνισμού Δημιουργικής Γραφής του Δήμου Δάφνης. Η όλη ιδέα υλοποιήθηκε χάρις στην επίμονη προσπάθεια της προέδρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δήμου Δάφνης κυρίας Ματίνας Πισσιμίση, η οποία ακούραστα γύρναγε τα σχολεία και εμψύχωνε τα παιδιά για να λάβουν μέρος. Ο διαγωνισμός βασίστηκε στο μυθιστόρημά μου «Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας» και έλαβαν μέρος 72 μαθητές από 9 σχολεία της περιοχής. Το μεγάλο βραβείο (ένα laptop) κέρδισε ο Μωχάμεντ Μουσταφά, μαθητής της 6ης Δημοτικού, του 9ου δημοτικού σχολείου, συριακής καταγωγής, ο οποίος έγραψε δύο υπέροχα κείμενα. Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Δάφνης κύριος Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η συγγραφέας κυρία Χριστίνα Κόλλια, δημοτικοί σύμβουλοι, γονείς, δάσκαλοι και πολλά παιδιά.
Στις 18 Μαΐου 2009, οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσίασαν την πρώτη μηχανή ηλεκτρονικής ανάγνωσης στην Ελλάδα, το Bebook. Οχτώ έλληνες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους κι εγώ, προσέφεραν από ένα βιβλίο τους, να ενσωματωθεί στη συσκευή. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που συμμετέχω σε αυτή την κίνηση.
Περισσότερα για το Bebook θα διαβάσετε στα κειμενάκια από τον τύπο.
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ - Τεύχος Ιουνίου 2009
Και τώρα Bebook
Οι εκδόσεις Καστανιώτη, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Στυλιανό Κατέχη, ξεκινούν τα διάθεση του Bebook στα βιβλιοπωλεία. Είναι μια μικρή συσκευή, πανάλαφρη. Που περιέχει ψηφιακά βιβλία. Τα πρώτα οχτώ βιβλία οι εκδόσεις τα προσφέρουν δωρεάν και είναι παλιότερα μυθιστορήματα των: Ντόρας Γιαννακοπούλου (Έρως μετ’ εμποδίων), Στέφανου Δάνδολου (Νέρων), Λένας Διβάνη (Εργαζόμενο Κορίτσι), Ιωάννας Μπουραζοπούλου (Το μπουντουάρ του Ναδίρ), Βασίλη Παπαθεοδώρου (Οι εννέα καίσαρες, παιδικό), Αλέξη Σταμάτη (Οδός Θησέως), Ευγενίας Φακίνου (Έρως, Θέρος, Πόλεμος) και Λένου Χρηστίδη (Ψυχ). Το φθινόπωρο θα τεθούν σε κυκλοφορία και προς πώληση και τα πρώτα ψηφιακά βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη.
Χρειάζονται κίνητρα
Το πείραμα του Bebook είναι γοητευτικό. Φυσικά και κατά πρώτο λόγο απευθύνεται σε γκατζετάκηδες. Αλλά αυτοί δεν ξέρω πόσο «ισχυροί» αναγνώστες είναι. Οπωσδήποτε αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν κίνητρα για να το αγοράσει κάποιος. Φθηνότερο βιβλίο; Ίσως. Ένα κίνητρο για τους παλιότερους αναγνώστες θα ήταν να δίνονται μαζί με το Bebook σειρά κειμένων της ελληνικής και παγκόσμιας γραμματείας που δυσκολεύονται να βρουν ή είναι αρκετά ακριβά για να τα αγοράσουν. Να υπάρχουν επιστημονικά κείμενα κατά κλάδους ενδιαφερόντων (μηχανικοί, τεχνικοί, ιατροί, νομικοί) που να προσφέρονται αρχικά δωρεάν κι αργότερα με ένα μικρό ποσό. Έτσι θα καταφέρεια να μπει στη ζωή μας...
Bebook για όλους!
Πολύ ωραίο το Bebook που παρουσίασαν οι εκδόσεις Καστανιώτη την περασμένη εβδομάδα. Ομολογώ ότι όλοι οι δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε εκεί ζηλέψαμε πολύ τους συγγραφείς που έφυγαν καταχαρούμενοι με την πρώτη μηχανή ανάγνωσης ανά χείρας. Δεν θέλω να πω τίποτα, μόνο που: Θανάση, η γιορτή μου είναι στις 11 Ιουλίου...
19 Μαΐου
Κι ενώ στον πεζόδρομο της Ερμού απλωνόταν η βιβλιοπαραγωγή των ελλήνων εκδοτών, στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάστηκε η πρώτη μηχανή ανάγνωσης που διαβάζει και ελληνικά βιβλία. Το Bebook. Ο Αργύρης και ο Θανάσης Καστανιώτης αποφάσισαν να λανσάρουν στην ελληνική αγορά κάτι που ίσως σε λίγα χρόνια να είναι στα χέρια πολλών. Οχτώ έλληνες συγγραφείς (Ντόρα Γιαννακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Λένα Διβάνη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Βασίλης Παπαθεοδώρου, Αλέξης Σταμάτης, Ευγενία Φακίνου και Λένος Χρηστίδης) πρόσφεραν ένα από τα βιβλία τους. Έτσι, οι πρώτοι αγοραστές του ηλεκτρονικού βιβλίου, που στοιχίζει 330 ευρώ, θ’ αγοράσουν ταυτόχρονα και 8 βιβλία δωρεάς. Άλλωστε χωράει ακόμα 992 βιβλία! Καλή προσφορά!!!
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ
ΣΤΑ... ΡΑΦΙΑ
Δεκάδες βιβλία και στα κινητά μας
Του Μανώλη Πιμπλή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 19 Μαΐου 2009, ΤΑ ΝΕΑ
Οκτώ βιβλία σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων θα περιλαμβάνει (δωρεάν) το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο ΒeΒook, που θα διαβάζονται και από τα κινητά τηλέφωνα
«Η παλιά γενιά βιβλιόφιλων δεν προλαβαίνει να αλλάξει. Στη νέα γενιά όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν ραγδαία γιατί το μέσο αυτό είναι φιλικό», λέει η Λένα Διβάνη, μιλώντας για την είσοδο του βιβλίου στην ηλεκτρονική εποχή. Το μυθιστόρημά της «Εργαζόμενο αγόρι», μαζί με επτά ακόμη μυθιστορήματα συγγραφέων των Εκδόσεων Καστανιώτη, θα περιλαμβάνεται από την επόμενη εβδομάδα στο περιεχόμενο του ΒeΒook, μιας νέας ηλεκτρονικής συσκευής ανάγνωσης (e-book), που θα μπορεί να αγοράζει κανείς από τα βιβλιοπωλεία.
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι το μέλλον», συνεχίζει η Λένα Διβάνη. «Η πειρατεία θα μπει, βέβαια, και αυτή στη ζωή μας. Αλλά το αντίβαρο θα είναι η διάδοση του βιβλίου».
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, με τη σύμφωνη γνώμη οκτώ συγγραφέων τους, παραχώρησαν δωρεάν ισάριθμα βιβλία τους- όχι τα πιο πρόσφατα- προκειμένου το πρώτο αυτό e-book που διατίθεται στην ελληνική αγορά- σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα- να μπορεί να διαθέτει περιεχόμενο προς ανάγνωση. Τα βιβλία αυτά θα διατίθενται δωρεάν και από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου, σε μορφή συμβατή με όλες τις συσκευές ανάγνωσης, αλλά και με τα κινητά τηλέφωνα τύπου smart phone, iΡod Τouch και iΡhone.
Τα βιβλία που θα περιέχονται στη συσκευή είναι: «Έρως μετ΄ εμποδίων» (Ντόρα Γιαννακοπούλου), «Νέρων. Εγώ ένας θεός» (Στέφανος Δάνδολος), «Εργαζόμενο αγόρι» (Λένα Διβάνη), «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ» (Ιωάννα Μπουραζοπούλου), «Οι Εννέα Καίσαρες» (Βασίλης Παπαθεοδώρου), «Οδός Θησέως» (Αλέξης Σταμάτης), «Έρως, Θέρος, Πόλεμος» (Ευγενία Φακίνου), «Ψυχ» (Λένος Χρηστίδης). Ο αγοραστής της συσκευής (κοστίζει 329 ευρώ) θα πληρώνει την αξία της χωρίς επιβάρυνση για τα βιβλία αυτά, το σύνολο της αξίας των οποίων ανέρχεται σε 126 ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο, πάντως, και τα νέα βιβλία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου θα διατίθενται και ηλεκτρονικά, χωρίς ακόμη να ανακοινώνεται κάτι για την τιμή.
Τα συγκεκριμένα βιβλία ο αγοραστής θα τα παίρνει ενσωματωμένα στη συσκευή, στο μέλλον όμως θα αγοράζει το ηλεκτρονικό περιεχόμενο κατεβάζοντάς το στον υπολογιστή του και από εκεί, μέσω θύρας USΒ (που μπορεί να αποθηκεύει μέχρι και 1.000 βιβλία) θα μπορεί να το διαβάζει στην ηλεκτρονική συσκευή.
Ο Αργύρης Καστανιώτης, των ομώνυμων εκδόσεων, σημειώνει ότι «οι οθόνες των συσκευών αυτών δεν είναι οπίσθιου φωτισμού, όπως των κομπιούτερ, αλλά χρησιμοποιούν το φυσικό φως, δίνουν αίσθηση χαρτιού και δεν κουράζουν».
«Μέχρι πέρυσι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων παγκοσμίως αντιπροσώπευαν το 1% του συνόλου των πωλήσεων», λέει ο εισαγωγέας του ΒeΒook, Στέλιος Κατέχης. «Ήδη όμως αρχίζει μεγάλη αύξηση. Στην Ολλανδία προβλέπουν ότι σε πέντε χρόνια, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα διαθέτει συσκευή e-reader».
«Τα 1.000 βιβλία σε 1 είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτών των συσκευών. Παραμένει, βέβαια, το ερώτημα, αν μια τέτοια συσκευή μπορείς να την πετάξεις στην άμμο ή να τη βρέξεις και να μη χαλάσει», λέει ο συγγραφέας Λένος Χρηστίδης.
«Οι αλλαγές έχουν αρχίσει από καιρό», λέει η Ιωάννα Μπουραζοπούλου. «Προσωπικά έγραφα για δέκα χρόνια χειρόγραφα. Το να φύγω από τις μουτζούρες και να έχω τη σκέψη μου καθαρή μπροστά μου, όπως και το να γράφω με την ταχύτητα, σχεδόν, που σκέφτομαι, αποτέλεσε τρομερή αλλαγή. Επίσης η πρόσβαση στους θησαυρούς αλλά και στα σκουπίδια του Διαδικτύου άλλαξε την έμπνευση. Άρα η αλλαγή από τη μεριά του συγγραφέαέχει ήδη συντελεστεί εδώ και χρόνια», προσθέτει.
«Για τους νέους μπορεί και να είναι ερέθισμα για ανάγνωση», λέει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. «Δεν είμαι τεχνοφοβικός. Τη νέα κατάσταση πρέπει να τη δούμε ως ευκαιρία», λέει ο Αλέξης Σταμάτης. Και ο Στέφανος Δάνδολος: «Για εμάς τους φετιχιστές είναι κάτι ξένο. Αλλά μπορεί να αγγίξει πολύ κόσμο».
BeBook: χίλια βιβλία σε ένα
Της Όλγα Σελλά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 19 Μαΐου 2009, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η συσκευή ανάγνωσης, από τον «Καστανιώτη», κοστίζει 330 ευρώ και ζυγίζει όσο ένα μέτριο βιβλίο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Ηρθαν ως συγγραφείς του έντυπου βιβλίου και έφυγαν όλοι με ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που είχε και τα δικά τους βιβλία μέσα. Οκτώ συγγραφείς των εκδόσεων «Καστανιώτης» (Ντόρα Γιαννακοπούλου, Στέφ. Δάνδολος, Λένα Διβάνη, Ιω. Μπουραζοπούλου, Βασ. Παπαθεοδώρου, Αλ. Σταμάτης, Ευγ. Φακίνου, Λένος Χρηστίδης) παραχώρησαν ισάριθμα βιβλία τους ως δώρο στους αναγνώστες που θα αγοράσουν, τις επόμενες μέρες από τα βιβλιοπωλεία, τη συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων BeBook. Κι ενώ τόσο καιρό ακούμε και διαβάζουμε για τις μηχανές ανάγνωσης που αρχίζουν να κυκλοφορούν διεθνώς, χθες το μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη, μπορέσαμε να τις δούμε, να τις κρατήσουμε στα χέρια μας, να τις «ξεφυλλίσουμε» με τον τρόπο της τεχνολογίας.
Ο Αργύρης Καστανιώτης παρουσίασε μια σύντομη ιστορία του ψηφιακού βιβλίου, από το 1996 μέχρι σήμερα, και ο κ. Κατέχης, εισαγωγέας του BeBook, μας ξενάγησε στη λειτουργία της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Βασικό πρώτο στοίχημα των συσκευών ανάγνωσης είναι το φως της οθόνης να μην έρχεται από μέσα, αλλά από το περιβάλλον, ώστε να μην κουράζεται η όραση. Ο κ. Κατέχης φυσικά παραδέχτηκε ότι ακόμα οι πωλήσεις των ψηφιακών βιβλίων είναι χαμηλές και διεθνώς (γύρω στο 1%). Οσο για την Ελλάδα, απλώς δεν υπάρχουν μέχρι τώρα.
Το BeBook στοιχίζει 330 ευρώ και από το φθινόπωρο κι άλλα βιβλία των εκδόσεων θα ψηφιοποιούνται και θα «κατεβαίνουν» σε αυτό. Εχει βάρος όσο ένα μέτριο βιβλίο και χωράει σε ψηφιακή μορφή 1.000 βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πράγματι στα πρώτα βήματα ενός gatzet που ίσως τα επόμενα χρόνια να έχει τη διάδοση και τη χρήση των σημερινών κινητών και των ipod. Γι’ αυτό και για πολλά θέματα υπάρχει σκεπτικισμός, όπως για το αν θα είναι ίδια η τιμή του ψηφιακού και του έντυπου ίδιου βιβλίου.
Οσο για τα σχόλια των συγγραφέων: «Η ψηφιακή τεχνολογία έχει ήδη επηρεάσει τους συγγραφείς στη διαδικασία γραφής. Η πρόσβαση που μου δίνει άλλαξε την έμπνευσή μου. Τώρα αλλάζει κι από την άλλη μεριά, του αναγνώστη», λέει η Ιω. Μπουραζοπούλου. «Θα δυσκολευόμουν να το χρησιμοποιήσω, αλλά αισιοδοξώ γιατί πιστεύω ότι οι νεότερες θα διαβάσουν και κλασικά έργα», δηλώνει ο Βασ. Παπαθεοδώρου.
«Το θετικό είναι τα χίλια βιβλία σε ένα. Είναι το αντίστοιχο του ipod. Το βιβλίο βέβαια μπορείς να το παρατήσεις στην άμμο, να το πετάξεις, να το τσαλακώσεις. Αυτό δεν ξέρουμε ακόμα πώς αντιδρά», λέει με χιούμορ ο Λένος Χρηστίδης. «Μου φαίνεται καταπληκτικό, με βοηθάει στη δουλειά μου. Η νέα γενιά που είναι εξοικειωμένη με την οθόνη θα μπορέσει μέσω του BeBook να διαβάσει πολλά βιβλία», συμπληρώνει η Λένα Διβάνη.
Οι πρώτοι χρήστες του BeBook ήταν οι οκτώ συγγραφείς. Εμείς θα περιμένουμε τις εντυπώσεις τους.
Όταν μου προτάθηκε να είμαι στην κριτική επιτροπή που θα διάβαζε, έκρινε και βράβευε τα διηγήματα ελλήνων και γερμανών μαθητών, ένιωσα τεράστια χαρά. Η Γερμανική Σχολή για μένα σημαίνει πολλά και πάντα θα βρίσκω αφορμές για να την επισκέπτομαι. Είναι κατά κάποιο τρόπο το …σπίτι μου. Εκτός αυτού η κριτική επιτροπή ήταν εκλεκτότατη, όπως θα διαβάσετε και στο κείμενο, η Αγγελική Κανελλακοπούλου που είναι γυμνασιάρχης, ήταν συμμαθήτριά μου, όλες δηλαδή οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Τέλος στην τελετή βράβευσης χάρηκα απίστευτα με τις αντιδράσεις και τις εκδηλώσεις των παιδιών που βραβεύτηκαν. Μπράβο τους!
Kειμενάκι από τα βραβεία του περιοδικού "Διαβάζω"
Τα Βραβεία στη Γερμανική Σχολή Αθηνών
Στις 16 Μαΐου απονεμήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γερμανικής Σχολής Αθηνών οι διακρίσεις για το διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης, ο οποίος απευθυνόταν σε μαθητές των γερμανικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή, διαπίστωσε ότι όλα τα κείμενα ήταν γραμμένα σε στρωτή γλώσσα, χωρίς εκφραστικά λάθη ή νοηματικές ασυνέχειες, ενώ έκρινε ως πολύ καλό το λεξιλογικό επίπεδο και τη δομή των γραπτών. Βρήκε ενδιαφέρουσα τη διαφορά στη θεματολογία μεταξύ ελλήνων και γερμανών μαθητών, με τους πρώτους να δίνουν έμφαση σε πιο κοινωνικά θέματα, ενώ τους δεύτερους να προτιμούν πιο παραμυθική θεματολογία. Απένειμε διακρίσεις σε έργα με χιούμορ ή με την απαιτούμενη παιδικότητα, έργα που απέφευγαν τα κλισέ και το μιμητισμό, καθώς και σε γραπτά που φανέρωναν τόλμη στην επιλογή και το χειρισμό του θέματος. Κυρίως επιβραβεύτηκαν εκείνες οι προσπάθειες που, πέρα από τις φυσιολογικές αδυναμίες τους, άφηναν υποσχέσεις για το μέλλον.
Οι βραβευμένοι είναι:
Δημοτικό
Thamnopoulou Mariam, "Die schreckliche Entfuehrung" (5A), Pissas Karl-Philipp, "Die verschollene Insel" (5A), Irene Danae Diamantis, "Mina’s langer Weg nach Hause" (6A), Odysseas Vavourakis, "Intelligence-Cruise" (6D)
Γυμνάσιο
Lukia Nikoloudis, "Keine Zeit" (9D), Ασλάνη Ιωάννα, "Μη σ’ αξιώσει ο Θεός" (9Α), Κάλλη Δουρή, "Με ορθάνοιχτα μάτια"(7Α), Ισμήνη Γερμανίδη, "Ποτάμι, πάρε με" (8D), Γεωργακάκης Αντώνης, "Ένας ασήμαντος έρωτας" (7C), Αλέξανδρος Βολχάουπτ, "Το παράπονο του Αλέξανδρου" (7C)
Λύκειο
Αριάδνη Πολυχρονίου, "Αδιέξοδο κανένα" (10B), Θανάσης Κυρίτσης, "Η μάσκα του γητευτή" (10B), Παπαδημητρίου Παναγιώτης, "Το Όνειρο" (11C)
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Πέτρο Μάρκαρη, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Λένα Κιτσοπούλου, Έλενα Καρακούλη, Γιάννη Ν. Μπασκόζο, Βασίλη Παπαθεοδώρου.
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ
Ιούνιος 2009
Στις 13 Μαΐου 2009 έγινε εκδήλωση στον Ιανό για την παρουσίαση του βιβλίου «Χνότα στο Τζάμι». Κύριοι ομιλητές ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης και η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ενώ αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Γιασεμί Κηλαϊδόνη. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για την τιμή που μου έκαναν να μα παρουσιάσουν και να μιλήσουν με τόσο όμορφα λόγια για το βιβλίο. Ευχαριστώ επίσης και όλους εκείνους που με τίμησαν με την παρουσία τους. Δεν ήταν βέβαια πάρα πολλοί, καμιά πενηνταριά άτομα, αλλά δημιουργήθηκε μια πολύ ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα και η βραδιά κύλησε ευχάριστα και ξεκούραστα.
Στις 4 Απριλίου 2009 ήμουν προσκεκλημένος του Δήμου Δικαίου Κω, στα πλαίσια της οργάνωσης «ΕΑΡΙΝΑ ΔΙΚΑΙΑ 2009» όπου και μίλησα στο Πνευματικό του Κέντρο, μία σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων. Μαζί μου είχε προσκληθεί και η συνάδελφος και φίλη πλέον Χριστίνα Κόλλια. Η αλήθεια είναι ότι την εκδήλωση τη χάρηκα, διότι έγινε μια ελεύθερη κουβέντα, χωρίς υπεκφυγές, γύρω από τη λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα και ειδικότερα την παιδική λογοτεχνία. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δικαίου κ. Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, η αντιδήμαρχος κ. Σέβη Βλάχου, η οποία και διοργάνωσε την εκδήλωση ενώ αποσπάσματα διάβασε η θεατρολόγος κ. Βαρβάρα Βουγιουκλή. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Πυλίου κ. Νίκος Βλάχος, ο διευθυντής Γυμνασίου Ζηναρίου κ. Γιάννης Κρητικός, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, μαθητές.
Στις 2 Απριλίου 2009, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, έγινε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ibby Greece) στο Γκάζι η ετήσια γιορτή και απονομή βραβείων στα καλύτερα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς. «Το Μεγάλο Ταξίδι της Κινέζικης Πάπιας» μοιράστηκε το βραβείο καλύτερου βιβλίου για παιδιά μέσης ηλικίας με το βιβλίο «Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος» του Αλέξη Σταμάτη.
Στις 15/3/2009 έγινε η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας έτους 2008. Στην κατηγορία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου βραβεύτηκαν το «Χνότα στο Τζάμι» και «Η Σπηλιά της Γοργόνας» της Λίτσας Ψαραύτη. Τα Κρατικά Βραβεία είναι τα σημαντικότερα ελληνικά βραβεία, είμαι πολύ ευτυχισμένος για την τιμή που μου έγινε. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι και η τελετή απονομής μου άφησε την ίδια γεύση. Μάλλον άβολα με έκανε να νιώσω, το γιατί θα το διαβάσετε στα κειμενάκια από τον τύπο που ακολουθούν. Τέλος πάντων! Θεώρησα πάντως ότι το βραβείο έπρεπε να το αφιερώσω στον Αλέξη Γρηγορόπουλο, στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και στο Γιάννη Πανούση, θύματα βίας, αθώους που είτε είπαν ευθαρσώς τη γνώμη τους είτε βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Αυτό άρεσε σε πολλούς στην αίθουσα, που χειροκρότησαν έντονα. Μερικοί μου έδωσαν μετά την τελετή συγχαρητήρια για τη θέση μου. Σε άλλους βέβαια δεν άρεσε, επειδή θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε παρόμοιες τελετές. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη θέση που πήρα, επειδή τη βρίσκω συνεπή με το αναγνωστικό κοινό για το οποίο γράφω, με το βιβλίο μου και με εμένα. Και εν τέλει όταν μιλάμε για συγγραφείς και λογοτέχνες, για ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων γενικότερα, που πρέπει να εκφράζουν τη γνώμη τους, κάτι τέτοιο δεν εννοούμε;
Kειμενάκια από τον τύπο των επόμενων ημερών
Στην κατάμεστη αίθουσα του Παρνασσού, στην πλατεία Καρύτση, έγινε στις 15/3/2009 η καθιερωμένη τελετή απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2008, με μισή ώρα καθυστέρηση. Ανθρώπινα θερμός, και περιεκτικά απλός στην ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, έκλεψε την παράσταση στη δεξίωση που ακολούθησε, συνοδευόμενος από την υπέρκομψη και συμπαθεστάτη σύζυγό του. Το μεγάλο βραβείο Λογοτεχνίας απονεμήθηκε για το σύνολο του έργου του στον κριτικό και συγγραφέα Κώστα Γεωργουσόπουλο, μία επιλογή που χειροκροτήθηκε δίκαια από το κοινό. Η Δήμητρα Χριστοδούλου, ευχαρίστησε σεμνά για το βραβείο ποίησης που έλαβε με το βιβλίο της "Λιμός", εκδόσεις Νεφέλη. Ο Γιώργος Λεονάρδος, ιστορικός κυρίως μυθιστοριογράφος τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος για το βιβλίο του "Ο τελευταίος Παλαιολόγος", εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη. Η ευχάριστη παραδοξότητα της βραδιάς ήταν ότι η κατεξοχήν μυθιστοριογράφος Ευγενία Φακίνου τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος (!!!) για το βιβλίο της "Φιλοδοξίες κήπου" των εκδόσεων Καστανιώτη. Στην ομιλία της η Λώρη Κέζα επεσήμανε αυτό το οξύμωρο, και η ίδια η συγγραφεύς μετά τη βράβευσή της δήλωσε ότι περιμένει κάποια στιγμή να λάβει και το βραβείο μυθιστορήματος. Η Ευγενία Φακίνου χαίρει της εκτιμήσεως του αναγνωστικού κοινού, και απολαμβάνει της αγάπης του κόσμου σε κάθε δημόσια εμφάνισή της. Το βραβείο δοκιμίου-κριτικής απέσπασε ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος για το βιβλίο του "Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ου αιώνα", εκδόσεις Kαστανιώτη. Ο Βασίλης Τζανακάρης κέρδισε το βραβείο χρονικού-μαρτυρίας για το ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο βιβλίο του "Δακρυσμένη Μικρασία" των εκδόσεων Μεταίχμιο. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: Στην απονομή του Βραβείου Μετάφρασης, που μοιράστηκαν ο Ιρλανδικής καταγωγής David Conolly και η Μαρία Παπαδήμα, μετά από μία εκτενέστατη εισαγωγή του προέδρου της αντίστοιχης επιτροπής, ο συμπαθέστατος πολιτογραφημένος Έλληνας David Conolly πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε διευκρινήσεις από τον πρόεδρο για το αν κέρδισε επάξια το βραβείο ή όχι. Τότε κάποιος από το κοινό φώναξε "άξιος!" και όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Φωνή λαού, οργή θεού! λένε. Το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου μοιράστηκαν η ιδιαίτερα δημοφιλής (αν κρίνω από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κοινού) κυρία Λίτσα Ψαραύτη, και ο ιδιαίτερα συμπαθητικός ψαρομάλλης διπλωματούχος μηχανικός Βασίλης Παπαθεοδώρου, με το παιδικό χαμόγελο και την ανάλογη συστολή. Το βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου μοιράστηκαν η Μαρία Μπαχά και η Ζωή Κυτοπούλου, ενώ το βραβείο γνώσεων για παιδιά η ιδιαίτερα κοσμαγάπητη και καταχειροκροτημένη Σοφία Γιαλουράκη, και η ιδιαίτερα σεμνή και εμβριθής φιλόλογος Νένα Κοκκινάκη, για το βιβλίο της "Πηνελόπη Δέλτα - Η ζωή της σαν παραμύθι", εκδόσεις Άγκυρα. Η ίδια δεν πήγε στο μικρόφωνο να μιλήσει, όμως η Σοφία Γιαλουράκη επεσήμανε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, απένειμε αυτό το βραβείο.
Ο χώρος ήταν υπέροχος. Καλά έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού και επέλεξε το μέγαρο του συλλόγου «Παρνασσός», επί της πλατείας Καρύτση, για την απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Η αίθουσα τελετών έχει ανακαινιστεί και είχαμε την αίσθηση ότι κυκλοφορούν ανάμεσά μας τα ιδρυτικά μέλη, από το 1865... Κατά τα άλλα ήταν μια βραδιά γκρίνιας. Δυο από τους τρεις προέδρους επιτροπών θεώρησαν πρέπον να χρησιμοποιήσουν το μικρόφωνο για να προβάλλουν τις ενστάσεις τους για τους τιμώμενους. Ο κ. Βασίλης Βιτσαξής, πρόεδρος της επιτροπής μετάφρασης, στην μακροσκελή εισήγησή του, κατέθεσε όλες τις προσωπικές ενστάσεις του, σε σημείο να οδηγήσει το κ. Ντέιβιντ Κόνολι να κάνει μια πικρή δήλωση, λέγοντας ότι δεν ξέρει αν τελικά το αξίζει το βραβείο καθώς όσα ακούστηκαν οδηγούσαν σε αντίθετο συμπέρασμα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα παιδικά βιβλία. Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μιχάλης Μερακλής είπε ότι τα δυο βιβλία που μοιράζονται το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά δεν θα είχαν ψηφιστεί γιατί υπήρχε άλλο, καλύτερο, που λόγω τεχνικού κωλύματος δεν μπόρεσε να είναι υποψήφιο. Μίλησε για έναν κακό εκδότη, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει κύκλωμα στα βραβεία και για τούτο δεν κατέθεσε στην Εθνική Βιβλιοθήκη το βιβλίο παιδικής ποίησης του Δημήτρη Μανθόπουλου. Οι εκδόσεις Διάπλαση είχαν στείλει από καιρό στον Τύπο μια αρκετά επιθετική επιστολή για τα βραβεία. Δεν ξέραμε όμως ότι υπάρχει dessous. Για τον κ. Μανθόπουλο υπήρξε ρύθμιση, στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός κ. Σαμαράς, στην ομιλία του. Είπε: «Στόχος μου είναι να μη βρεθούμε ποτέ ξανά στην ανάγκη να δώσουμε ειδικό βραβείο, αλλά οι διαδικασίες βράβευσης να μας επιτρέπουν στο εξής να βραβεύουμε κανονικά όσους το αξίζουν». Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, που έλαβε εξ ημισείας, το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, δεν πτοήθηκε από την μάλλον προσβλητική εισήγηση, σύμφωνα με την οποία ενώ δεν ήταν άξιος, πήρε βραβείο από σπόντα. Έκανε μια αναπάντεχη δήλωση, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον. Να σημειώσουμε ότι το περιεχόμενο της δήλωσης δεν ταίριαζε με το συντηρητικό γκρι κοστούμι του: «Από ότι ακούσατε στην περίληψη βιβλίου, δολοφονίες, προβοκάτσιες, χειραγώγηση από ΜΜΕ, κλίμα ανασφάλειας, νοσηρή και άρρωστη ατμόσφαιρα, όπου πολλοί θέλουν να αντιδράσουν αλλά λίγοι το τολμούν, αυτό είναι Τα χνώτα στο τζάμι, αλλά μπορεί να είναι και η Αθήνα σήμερα. Συνεπώς, και λόγω θέματος, αισθάνομαι την ανάγκη τη βράβευση να την αφιερώσω όχι μόνο στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και στα παιδιά του Δεκεμβρίου αλλά κατά κύριο λόγο σε όλους αυτούς που θέλουν να αντιδράσουν αλλά δεν τολμούν επειδή φοβούνται όπως και σε αυτούς που τόλμησαν αλλά τελικά πλήρωσαν τη νύφη, όπως ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης και η κυρία Κούνεβα.»
Τελετή απονομής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων του 2008. στην ανακαινισμένη αίθουσα «Παρνασσός», ένα χώρο που συνδέεται με μεγάλες στιγμές της σύγχρονης λογοτεχνίας. Εκεί, λοιπόν, ο Υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, αφιέρωσε στο βιβλίο και στη φιλαναγνωσία μια αρκετά μακροσκελή ομιλία. Ανάμεσα στα άλλα, υποσχέθηκε και την ενίσχυση των μεταφράσεων των ελληνικών βιβλίων. Για να δούμε. Πάντως, είχε και μία έκπληξη η τελετή, αφού εκ των υστέρων, ως «διορθωτική κίνηση» δόθηκε ειδική μνεία (με έγκριση του Υπουργού), στο δάσκαλο και ποιητή νεανικής ποίησης (;) Δημήτρη Μανθόπουλο, τα βιβλία του οποίου δεν είχε καταθέσει ο εκδότης του, γιατί διαφωνεί με τη διαδικασία των βραβείων. Κατόπιν εισήγησης του Προέδρου της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας, Μιχάλη Μερακλή, και κατ’ εξαίρεση, δόθηκε ειδικό βραβείο στον Δημήτρη Μανθόπουό. Ελπίζουμε αυτό να μην καλύπτει ό,τι θεωρείται «λάθος», «παράλειψη» ή «αδικία» στο μέλλον. Κάτι ήξερε! Ο κ. Σαμαράς είπε στην εκδήλωση της απονομής των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων «να τον κάνουμε το θεσμό πιο αντιπροσωπευτικό και λιγότερο γραφειοκρατικό... να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία... να ξεπεράσουμε τα ίχνη καχυποψίας που μας κληροδότησε το παρελθόν». Αν κρίνω από το τι ακούστηκε στην απονομή των βραβείων ή ο κύριος Υπουργός ήξερε πολλά ή δεν ήξερε τίποτα και παραμένει αιθεροβάμων! Μπερδέψανε τα... κριτήρια Αλλά και τι (αλλ’ αντ’ άλλων) βραβεία! Διηγήματος στην κατεξοχήν μυθιστοριογράφο Ευγενία Φακίνου (το ανέφερε με παράπονο η ίδια), Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας αντί ίσως Βραβείο Θεατρικού Κριτικού και Μελετητή στον Κώστα Γεωργουσόπουλο (αν θεσπιζόταν ένα τέτοιο βραβείο), Παιδικής Ποίησης, εκτός σειράς και εκτός ψηφοφορίας μάλλον, στον Δημήτρη Μανθόπουλο (που ο εκδότης του δεν είχε υποβάλει καν αίτηση). Επιπλέον, οι βραβευθέντες επικρίθηκαν προσβλητικά από αυτούς τους ίδιους που τους βράβευσαν – Βασίλης Παπαθεοδώρου και Λίτσα Ψαραύτη (παιδική λογοτεχνία) και Ντέιβιντ Κόνολι (μετάφραση), σε σημείο που αναρωτήθηκαν οι άνθρωποι αν άξιζαν το βραβείο. Για το Βραβείο Μυθιστορήματος στον μπεστ-σελερίστα και δημοσιογράφο Γιώργο Λεονάρδο, δεν σχολιάζω, γούστα είναι αυτά…αλλά και οι κρίνοντες κρίνονται.
Σε συνέχεια των σχολίων για τα Kρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, αναρτώ επιστολή που έλαβα από τις εκδόσεις Διάπλαση, έχοντας πάρει ασφαλώς άδεια από τον αποστολέα (είμαι μια εχέμυθη κουτσομπόλα). Αγαπητή κυρία, Από σήμερα προσθέτω τη σελίδα σας στα αγαπημένα γιατί θεωρώ ότι πραγματικά είναι εξαιρετικά διασκεδαστική! Αναρωτιέμαι όμως ποιοί είναι αυτοί που δεν μαζεύουν τα γερόντια και τα αφήνουν να εκτίθενται ανεπανόρθωτα μέσω μικροφώνου (και όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε αναφέρομαι στον κ. Μιχάλη Μεγακλή και στις δηλώσεις που έκανε στην τελετή απονομής των Κρατικών βραβείων για το βιβλίο του Δημήτρη Μανθόπουλου και τον κακό εκδότη). Αν λοιπόν το βιβλίο αυτό έφτασε στα χέρια του… σίγουρα δεν το άνοιξε γιατί αν το είχε ανοίξει θα είχε δει ότι δεν πρόκειται για καινούριο βιβλίο αλλά για επανέκδοση όλων των παλιών συλλογών του Δ.Μ. που έχουν εξαντληθεί εδώ και πολλά χρόνια!!!!!! Φυσικά, έγιναν μερικές «μικροαλλαγές» ή αλλιώς ρετούς (για να χρησιμοποιήσω και την γαλλική στην οποία μάλλον έχετε ιδιαίτερη συμπάθεια), αφαιρέσαμε 4-5 ποιήματα και προσθέσαμε 4-5 καινούρια. Μάλιστα το βιβλίο έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο (χωρίσματα στην αρχή της κάθε συλλογής με τον τίτλο που πρωτοκυκλοφόρησε και χρονολογία έκδοσης) που είναι ξεκάθαρο το τι περιλαμβάνει γι αυτό και υποστηρίζω ότι δεν το άνοιξε ούτε για μια στιγμή, πόσο μάλλον το διάβασε!!! Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει ο κ.Μεγακλής ότι εδώ και χρόνια ο Δ.Μ. έψαχνε εκδότη γι αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο και μεγάλοι εκδοτικοί δεν αποδεχόντουσαν γιατί όπως ξέρουμε όλοι... η ποίηση δεν πουλάει. Το έβγαλε όμως ο κακός εκδότης -και εδώ μπορείτε να προσθέσετε και τρελός- παρότι γνώριζε απ την αρχή για το εμπορικό αποτέλεσμα. Η μόνη ρύθμιση που θα πρέπει να κάνει λοιπόν ο κ. Σαμαράς είναι ν αφήσει τους αξιοσέβαστους υπερήλικες κυρίους να απολαύσουν την σύνταξή τους και να δώσει κίνητρα σε νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν. Φιλικά Κυριάκος Καραίσκος * Δεν ξέρω αν ο κ. Καραίσκος παραποιεί επίτηδες το επώνυμο του προέδρου της επιτροπής παιδικών βραβείων. Ίσως το πράττει για να αμφισβητήσει την μερακλοσύνη του. Από την άλλη, του αποδίδει μεγαλείο. Κάτι τέτοιες στιγμές νιώθω πολύ μπερδεμένη.
Μια «διόρθωση» στα λογοτεχνικά βραβεία Με μια μακροσκελέστατη ομιλία, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς απένειμε την Κυριακή το βράδυ τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία του 2008. Μια ομιλία που επιχείρησε να θέσει εφ’ όλης της ύλης την άποψή του για το βιβλίο και την πολιτική βιβλίου. Μια τελετή που είχε και απρόοπτα: εξαιτίας μιας παραγράφου στην ομιλία τού υπουργού που μιλούσε για ένα ειδικό βραβείο, που απονέμεται κατόπιν... εορτής, αλλά και εξαιτίας των αιχμών που διατύπωσε η Ευγενία Φακίνου, που βραβεύτηκε έπειτα από τόσα χρόνια για διήγημα, μυθιστοριογράφος ούσα. Στην πρώτη περίπτωση όλοι αναζητούσαν τον «αδικημένο», όλοι έκαναν υποθέσεις, και τελικά διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τον Δημήτρη Μανθόπουλο, έναν δάσκαλο που γράφει ποιήματα για παιδιά, του οποίου ο εκδότης («Διάπλαση») δεν είχε καταθέσει τα βιβλία γιατί δεν συμφωνεί με τα βραβεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδικών Βιβλίων, Μιχάλης Μερακλής, μίλησε στην «Κ» για την εισήγησή του προς τον υπουργό να τιμηθεί ειδικά, κατ’ εξαίρεση: «Καμία διαδικασία νόμιμη δεν διαταράχτηκε. Εντελώς εκτάκτως αποδόθηκε ειδική μνεία. Μια καταγγελία ήταν. Δύο φορές τον έχω δει αυτόν τον άνθρωπο. Μου είχε στείλει το βιβλίο του, μου άρεσε, είχαμε καιρό να βραβεύσουμε ποίηση και η παιδική ποίηση χρειάζεται. Στην επιτροπή συμφώνησαν όλοι. Ομως το βιβλίο δεν είχε κατατεθεί από τον εκδότη. Και ο υπουργός συμφώνησε σ’ αυτή την κατ’ εξαίρεση ρύθμιση». Ελπίζουμε αυτό το «κατ’ εξαίρεση» να μη γίνει «δεδικασμένο», ώστε να λύνονται στο μέλλον εκκρεμότητες, παραλείψεις ή «υποχρεώσεις». Και οι επιτροπές ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους «αναδρομικών και διορθωτικών κινήσεων».
Στις 12 Ιανουαρίου 2009 έγινε στο Αρσάκειο Ψυχικού η απονομή των βραβείων του 50ου Διαγωνισμού της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έλαβα μέρος με μυθιστόρημα, που έχει τον προσωρινό τίτλο «33 Τραγούδια» (33 Tracks) και πήρα εύφημη μνεία στην κατηγορία μυθιστορήματος με θέμα που να σχετίζεται με τη μουσική. Είναι και η τελευταία φορά που λαμβάνω μέρος στο διαγωνισμό, καθώς τόσο η «Σχολική Παράσταση» όσο και το «Άλφα» έχουν διακριθεί, συνεπώς και βάσει καταστατικού δεν έχω το δικαίωμα να ξανασυμμετάσχω. Έτσι, η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά φορτισμένη συγκινησιακά, καθώς από τη Γ.Λ.Σ. έχω ξεκινήσει. Επιπλέον ήταν η βραδιά όπου όλοι είπαμε ένα αντίο στην Αγγελική Βαρελλά, ως πρόεδρο του θεσμού. Η κυρία Βαρελλά, βγήκε σε «εθελουσία», αλλά θα συνεχίσει πάντα, ως επίτιμος πρόεδρος, αλλά και ψυχή του θεσμού, να μας παρακολουθεί. Χίλιες ευχές λοιπόν, τόσο σε αυτήν, όσο και στην κυρία Νανίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, τη νέα πρόεδρο.
Οι φωτογραφίες είναι όλες από τη βραδιά.
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2008 απονεμήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη τα βραβεία του Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ» για το 2008. Tο «Χνότα στο Τζάμι» πήρε το βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 50/50.
Οι φωτογραφίες είναι από την απονομή και τα κειμενάκια από τον τύπο των επόμενων ημερών.
«…Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, υπερθεμάτισε ότι όντως τα βραβεία ήταν αναπάντεχα. «Είναι ωραίο να ξυπνάς Τρίτη και 13 έχοντας στα χέρια σου ένα βραβείο», προσέθεσε. Τόνισε πως ένα βραβείο εκτός από αυτοπεποίθηση στον συγγραφέα, τον υποχρεώνει να διατηρήσει το αισθητικό και ποιοτικό πλαίσιο που αυτό ορίζει, και δεσμεύτηκε ότι θα αποδεχτεί την πρόκληση…»
«…Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά στον Βασίλη Παπαθεοδώρου -έναν νέο συγκινημένο άνθρωπο- για το βιβλίο «Χνότα στο τζάμι» (εκδ. Κέδρος). «Είναι ένας καλός τρόπος αυτό το βραβείο να ξυπνήσω αύριο, Τρίτη και 13, και να είναι μια καλή μέρα», είπε χαριτολογώντας ο βραβευθείς…»
«…Σκέφτομαι ότι αύριο είναι Τρίτη και 13 και θα ξυπνήσω ευτυχισμένος έχοντας το βραβείο στα χέρια μου, δήλωσε συγκινημένος ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, βραβευμένος για το Χνότα στο Τζάμι με το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού μυθιστορήματος. Το ίδιο φαντάζομαι θα μπορούσαν να πουν και οι υπόλοιποι βραβευμένοι…»
Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ελληνικό παράρτημα της IBBY, απένειμε τα ετήσια βραβεία του την Τετάρτη 2 Απριλίου, στη Στοά του Βιβλίου. Το «Χνότα στο Τζάμι» απέσπασε έπαινο στην κατηγορία εφηβικού βιβλίου.
Στις 11 Δεκεμβρίου του 1998 έγινε στη Στοά του Βιβλίου η δεύτερη απονομή, στην οποία συμμετείχα. Το «Άλφα» κέρδισε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος. Από το 1996 και την πρώτη μου συμμετοχή, μέχρι το 2000 δεν είχε εκδοθεί τίποτα δικό μου. Είχα απογοητευθεί θεωρώντας ότι αν όλα κινούνται σε τόσο αργούς ρυθμούς, δεν θα είχα πια όρεξη και κουράγιο για το μέλλον. Η βράβευση αυτή μου έδωσε θάρρος να συνεχίσω. Είχα υποβάλλει και το «Μήνυμα», αλλά δε διακρίθηκε. Παρόλα αυτά θα πέρναγαν άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι να ξαναγράψω (τους «Εννέα Καίσαρες»). Φαίνεται ότι όλα θέλουν τον καιρό τους...
Έτσι κάπως άρχισαν όλα...
Στις 11 Δεκεμβρίου 1996 το χειρόγραφό μου με τίτλο «Σχολική Παράσταση» πήρε Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Τυχαία είχα μάθει για το διαγωνισμό και πιέζοντας κάπως τον εαυτό μου στρώθηκα να γράψω. Δεν είχα ξανασχοληθεί με το παιδικό μυθιστόρημα, ένα μυθιστόρημα για ενήλικες που είχα γράψει το 1995, απορρίφθηκε από τους πάντες. Ούτε ήξερα κάτι για τη Γ.Λ.Σ. δεν είχα ξανακούσει γι’ αυτόν το θεσμό, ούτε βέβαια γνώριζα τα μέλη του. Πήγα δηλαδή εντελώς στα τυφλά. Και όταν κάποιες μέρες πριν από την απονομή με είχε πάρει τηλέφωνο η κυρία Βαρελλά για να μου αναγγείλει τη διάκριση, θυμάμαι το πόσο είχα συγκινηθεί και το πόσο έτρεμα όταν έκλεισα το τηλέφωνο. Αν και είχα πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου, η αρχή είχε γίνει για μένα. Ένιωθα περήφανος, σαν να είχα κερδίσει Νόμπελ. Κάποιοι είχαν διαβάσει κείμενό μου και τους είχε αρέσει. Τι περισσότερο να θέλω;